Länsstyrelsen gillar dräpande namn!

Alla kan dra sina slutsatser, men vi tycker att det är mycket märkligt hur en länsveterinär och tillika enhetschef på Länsstyrelsen kan ansöka om tilläggsnamnet ”Carnifex” som betyder ”bödel” på latin. 

En länsveterinär som utfärdar djurförbud och tar djur från djurägare väcker lätt anstöt med namn som Carnifex. Gör man en namnförändring finns ett syfte.

I den anglosaxiska världen är namnet spritt när det gäller skräck och dödskulter. Vem som helst kan google på ordet och se vilka videor som dyker upp!

Skatteverket tycker dock det är helt okej trots att de inte accepterar namnförslag som ”Lucifer”. Bara för att nämna ett exempel.

Här är korrespondens med Skatteverket i frågan:

Skatteverket ska inte godkänna ett förnamn om det ur allmänhetens synvinkel kan väcka anstöt.  Anstötliga namn kan exempelvis vara svordomar, könsord och förolämpande benämningar.  Förnamn som kan uppfattas som anstötliga av religiösa skäl ska enligt Skatteverkets bedömning inte heller godkännas.

Skatteverket har bedömt att betydelsen av Carnifex inte är tillräckligt känd för gemene man för att namnet ska anses kunna antas väcka anstöt. 

Kammarrätten har bedömt att Lucifer inte får förvärvas som förnamn. Enligt kammarrättens bedömning är kopplingen mellan förnamnet Lucifer och djävulen så stark att namnet kan väcka anstöt.


Med vänlig hälsning

Jenny Norberg
Handläggare, Folkbokföring

Skatteverket
Telefon: 010-5761643

Twitter: @Skatteverket
www.skatteverket.se

Carnifex, en spridd symbol – hos länsstyrelsen!

Facebook
Email
SkrivUt
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x